Uvědomte si, že vaříte proto, aby vám a vašim blízkým bylo dobře a byli jste zdraví. Potraviny obsahující lepek musíte nahradit takovými potravinami, které jsou přirozeně bezlepkové. Bezlepková dieta je přísnou dietou na celý život.
Jak vařit pro celiaky?
Pro začátek si kupte bezlepkovou kuchařku – raději od českého autora. Bezlepkové vaření není žádná věda a je to daleko lacinější, nemusí to být ani časově náročné (třeba vajíčková pomazánka je raz dva hotová). Na výběr jsou například amarant recepty, luštěninové a zeleninové pokrmy.
Bezlepková kuchařka vhodná i pro vegany: Tato kniha vám může být inspirací, jak jíst zdravě, bezlepkově a s klidem v duši. Knihy Dobrovský
Cukrfree - Kuchařka pro malé i velké: Všechny recepty v knize jsou přirozeně bezlepkové, vlídné pro diabetiky a všechny, co trápí nadváha. Levné učebnice
Můj život bez lepku: Kniha je plná praktických rad a postřehů, které jsou nezbytné pro zdraví každého celiaka a které také usnadní přípravu bezlepkových pokrmů. Knihy Dobrovský
Bezlepkové recepty
Máme pro vás na ukázku několik bezlepkových receptů na vyzkoušení. Jsou snadné a stojí za vaše lepší zdraví! Mrkněte se, zda v Albert letáku nebo Tesco leták nenajdete ingredience za akční ceny.
Sýrové pečivo bez mouky
Sýrové pečivo je výborné i jako slaná svačinka. Například některé amarant recepty obsahují mouku z amarantu. Milovníci pizzy mohou jásat – existují recepty na nekynuté těsto na pizzu, které je bezlepkové.
- 250 sýr Gouda
- 50g mandlí
- 20g sezamu
- 10g psyllia
- 1 domácí vejce
- na posyp: sůl, paprika, kmín
- Do misky dáme strouhané mandle nebo mandlovou mouku, psyllium, sezam a promícháme.
- Přidáme nastrouhaný sýr a vejce. Rukama zpracujeme těsto. Připravíme si dva pečící papíry a mezi ně vložíme těsto, které rozválíme na tenký plát.
- Potřeme rozšlehaným vajíčkem. Nakrájíme na obdélníčky nebo jiné tvary.
- Posypeme dle chuti solí, paprikou a kmínem. Pečeme při 160 stupních cca 20 min.
Pomazánka z červené čočky
Chutná pomazánka i pro vegetariány. Máte-li rádi pomazánky, zkuste vajíčkovou pomazánku.
- 200 g červené čočky
- 5 lžic olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- šťávu z citronu
- 600 ml vody
- kari koření, sůl
- Čočku propláchněte a nechte ji okapat. Mezitím na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nastrouhanou mrkev a ještě chvíli restujte. Přidejte prolisovaný česnek, trochu kari a špetku soli.
- Pak ke směsi vmíchejte okapanou čočku. Zalejte vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném ohni vařte asi 20 minut. V průběhu vaření občas promíchejte. Hotová směs by měla mít kašovitou konzistenci.
- Hotovou pomazánku nechte vychladnout. Nakonec ještě dochuťte citronovou šťávou.
Palačinky bez mouky
Jsou vhodné i jako jednoduchá večeře.
- 1 domácí vejce
- 40g mascarpone
- 10 - 15g smetany
- Vejce, mascarpone a smetanu dáme do misky a šlechačem rozmícháme do tekutého těsta. Nesmí tam být nerozmíchané kousky mascarpone.
- Pánev vymažeme kokosovým olejem nebo máslem. Těsto krouživým pohybem rozlejeme po celé pánvi.
- Až začnou kraje lehce zlátnout, palačinku otočíme a uděláme i z druhé strany.
Tip: Zkuste také naše další recepty na palačinky, anebo zmíněné bezlepkové nekynuté těsto na pizzu.
Bezlepkové cukroví: Kokosky bez vajec, mouky a cukru
Dietní kokosky nejen pro celiaky.
- 150g mletého kokosu
- 100g mletých mandlí
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce agáve nebo javorového sirupu
- vanilkové aroma
- Kokos a namleté mandle smícháme s olejem a přidáme med.
- Těsto vypracujeme, aby drželo hezky při sobě. Na plechu s pečícím papírem vytvoříme kokosky.
- Pokud je chcete tvarovat do placiček, tvarujte je až po chvilce v troubě. Jsou krásně vláčné teplem a s těstem se lépe pracuje.
Bezlepkové cukroví: Kokosové tyčinky s čokoládou
Tohle bezlepkové cukroví můžeme udělat i bez čokolády.
- 150 g másla nebo Hery
- 150 g krupicového cukru
- 120 g strouhaného kokosu
- 250 g bezlepkové směsi (Mantler, Jizerka)
- 3 vejce
- 1/5 lžičky prášku do pečiva
- 1 hořká čokoláda
- špetka soli
- domácí marmeláda
- Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme odležet tři hodiny v ledničce.
- Z odpočatého těsta vtlačujeme do suchých formiček tyčinky vysypaných bezlepkovou moukou. Pečeme je na 180°C po dobu 6 až 10 minut.
- Upečené tyčinky necháme ve formičkách zchladnout a potom je opatrně vyklepneme. Po vychladnutí tyčinky slepíme pomocí marmelády a můžeme také namáčet do rozpuštěné čokolády.
Tip: Doporučujeme vyzkoušet PestrýJídelníček.cz - jídelníček na míru přímo pro vás už za dvě minuty a zdarma!
Obchody s kuchyňskými potřebami
- Tescoma – postará se o to, aby byla vaše kuchyň kompletní.
- Chef shop – nabízí všechno, od hrnců, přes formy na pečení až po kuchyňské roboty.
- Home-point.cz – e-shop s kvalitními domácími, kuchyňskými potřebami a dalšími doplňky pro vaší domácnost.