26.05.2018

TOP 5 receptů na rajskou polévku

Vaříte rádi zdravě a chutně? I s rajčaty můžete vykouzlit výborné jídlo a za málo peněz. Nevěříte? Přinášíme vám 5 výborných receptů na rajskou polévku, které zabodují i u vás doma!

Rajčata jsou oblíbenou potravinou a obsahují mnoho vitaminu a minerálních látek. S rajčaty se často pojí bazalka pravá či mozzarella. Můžete je připravit na několik způsobů a vždy budou chutnat skvěle! Neváhejte a vyzkoušejte z řady receptů, které zpestří váš jídelníček.

Při výběru rajčat je důležitá kvalita a správná barva. Nemusíte nutně pěstovat rajčata na balkoně, mrkněte do obchodu Košík.cz, nakupovat můžete z pohodlí domova a za příznivé ceny!

1. Rajská polévka z čerstvých rajčat

rajská polévka

Ingredience

  • 1 l vody
  • 1 kostka masoxu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 2 kg rajčat
  • cibule
  • olivový olej
  • 5 listů bazalky pravé

Postup

Rajčata umyjte a rozkrájejte na čtvrtky. Cibuli nakrájejte na drobno. Vše dejte do hrnce a smažte na olivovém oleji, přidejte sůl, pepř, bazalku pravou a poduste ve vlastní šťávě.

Rozpusťte lžičku másla a přidejte hladkou mouku. Chvíli míchejte a poté zalijte vodou. Po přidání kostky masoxu, nechte vařit 25 minut.

Podušená rajčata vlijte do polévky a tyčovým mixérem rozmixujte. Můžete dochutit dle potřeby.

2. Jednoduchá rajčatová polévka se smetanou

rajčatová polévka se smetanou

Ingredience

  • 1l vývaru
  • 500g rajčat
  • 25g studeného másla
  • 4 lžíce 12% smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup

U čerstvých rajčat nařízněte slupku a přelijte vařící vodou. Slupka půjde snadněji sundat. Rajčata nakrájejte na drobno.

Na oleji v hrnci osmahněte cibulku a zalijte ji vývarem. Přidejte rajčata a dochuťte.

Polévku za občasného míchání vařte asi 20 minut. Je důležité, aby se zelenina rozvařila.

Na závěr přidejte máslo a smetanu - čím více smetany, tím bude polévka jemnější!

3. Rajčatová polévka se sýrem

rajčatová polévka se sýrem

Ingredience

  • 1/2 hrnku rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • 2,5 hrnku masového vývaru
  • 1/2 hrnku sýra s modrou plísní
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • sušená bazalka pravá

Postup

Na oleji v hrnci osmahněte cibulku, přidejte protlak a krátce orestujte. Pro ještě lepší chuť přidejte rajčata z plechovky. Zalijte vývarem a nechte povařit 15 minut.

Do polévky přidejte sýr - nejlépe nivu nebo parmazán. Dodá polévce úplně jinou chuť. Osolte, opepřete a přihoďte bazalku.

Podávejte s kouskem pečiva nebo s krutony z celozrnné housky.

4. Zdravá rajská polévka bez mouky

rajská polévka bez mouky

Ingredience

  • 10 zralých rajčat
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup

Očištěnou a nakrájenou cibuli, mrkev a rajčata vložte do hrnce a krátce osmahněte na oleji. Osolte, opepřete. Polévce dodáte šmrnc i špetkou skořice

Podlejte vodou a duste do měkka asi 20 minut.

Pro hustější polévku použijte ponorný mixér, vodu můžete přidat vždy. Polévku ozdobte bazalkovým nebo rajčatovým pestem.

5. Italská rajčatová polévka

italská rajčatová polévka

Ingredience

  • 0,5 kg vyloupaných zralých rajčat bez semínek
  • zeleninový vývar
  • 200g veky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • svazek bazalky
  • sůl
  • pepř

Postup

Na pánvi zlehka orestujte česnek a cibuli a přidejte polovinu svazku bazalky, rajčata, sůl, pepř.

Promíchejte a vařte 15 minut.

Po té přidejte plátky pečiva, zalijte vývarem a vařte do té doby, než polévka zhoustne.

Po 20 minutách stáhněte, přiklopte pokličkou a nechte odpočívat 10 minut.

Můžete ozdobit bazalkou a pokapat olejem.

Zdroj: http://www.sitalemvkuchyni.cz

Nechce se vám vařit? Nebojte se experimentovat a zkoušet nové recepty.Čerstvá rajčata nakrájejte na tenké plátky, proložte je mozzarellou a pokapejte kvalitním olivovým olejem a balsamicem. A zdravá večeře je na světě!

Udělejte si radost a vybavte si kuchyň podle svých představ!

Nakupujte online přes Tipli.cz a se slevou! Kvalitní a moderní nádobí najdete v obchodě Tescoma.cz