Vaříte rádi zdravě a chutně? I s rajčaty můžete vykouzlit výborné jídlo a za málo peněz. Nevěříte? Přinášíme vám 5 výborných receptů na rajskou polévku, které zabodují i u vás doma!
Rajčata jsou oblíbenou potravinou a obsahují mnoho vitaminu a minerálních látek. S rajčaty se často pojí bazalka pravá či mozzarella. Můžete je připravit na několik způsobů a vždy budou chutnat skvěle! Neváhejte a vyzkoušejte z řady receptů, které zpestří váš jídelníček.
Při výběru rajčat je důležitá kvalita a správná barva. Nemusíte nutně pěstovat rajčata na balkoně, mrkněte do obchodu Košík.cz, nakupovat můžete z pohodlí domova a za příznivé ceny!
1. Rajská polévka z čerstvých rajčat
Ingredience
- 1 l vody
- 1 kostka masoxu
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 2 kg rajčat
- cibule
- olivový olej
- 5 listů bazalky pravé
Postup
Rajčata umyjte a rozkrájejte na čtvrtky. Cibuli nakrájejte na drobno. Vše dejte do hrnce a smažte na olivovém oleji, přidejte sůl, pepř, bazalku pravou a poduste ve vlastní šťávě.
Rozpusťte lžičku másla a přidejte hladkou mouku. Chvíli míchejte a poté zalijte vodou. Po přidání kostky masoxu, nechte vařit 25 minut.
Podušená rajčata vlijte do polévky a tyčovým mixérem rozmixujte. Můžete dochutit dle potřeby.
2. Jednoduchá rajčatová polévka se smetanou
Ingredience
- 1l vývaru
- 500g rajčat
- 25g studeného másla
- 4 lžíce 12% smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup
U čerstvých rajčat nařízněte slupku a přelijte vařící vodou. Slupka půjde snadněji sundat. Rajčata nakrájejte na drobno.
Na oleji v hrnci osmahněte cibulku a zalijte ji vývarem. Přidejte rajčata a dochuťte.
Polévku za občasného míchání vařte asi 20 minut. Je důležité, aby se zelenina rozvařila.
Na závěr přidejte máslo a smetanu - čím více smetany, tím bude polévka jemnější!
3. Rajčatová polévka se sýrem
Ingredience
- 1/2 hrnku rajčatového protlaku
- 1 cibule
- 2,5 hrnku masového vývaru
- 1/2 hrnku sýra s modrou plísní
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- sušená bazalka pravá
Postup
Na oleji v hrnci osmahněte cibulku, přidejte protlak a krátce orestujte. Pro ještě lepší chuť přidejte rajčata z plechovky. Zalijte vývarem a nechte povařit 15 minut.
Do polévky přidejte sýr - nejlépe nivu nebo parmazán. Dodá polévce úplně jinou chuť. Osolte, opepřete a přihoďte bazalku.
Podávejte s kouskem pečiva nebo s krutony z celozrnné housky.
4. Zdravá rajská polévka bez mouky
Ingredience
- 10 zralých rajčat
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup
Očištěnou a nakrájenou cibuli, mrkev a rajčata vložte do hrnce a krátce osmahněte na oleji. Osolte, opepřete. Polévce dodáte šmrnc i špetkou skořice
Podlejte vodou a duste do měkka asi 20 minut.
Pro hustější polévku použijte ponorný mixér, vodu můžete přidat vždy. Polévku ozdobte bazalkovým nebo rajčatovým pestem.
5. Italská rajčatová polévka
Ingredience
- 0,5 kg vyloupaných zralých rajčat bez semínek
- zeleninový vývar
- 200g veky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- svazek bazalky
- sůl
- pepř
Postup
Na pánvi zlehka orestujte česnek a cibuli a přidejte polovinu svazku bazalky, rajčata, sůl, pepř.
Promíchejte a vařte 15 minut.
Po té přidejte plátky pečiva, zalijte vývarem a vařte do té doby, než polévka zhoustne.
Po 20 minutách stáhněte, přiklopte pokličkou a nechte odpočívat 10 minut.
Můžete ozdobit bazalkou a pokapat olejem.
Zdroj: http://www.sitalemvkuchyni.czNechce se vám vařit? Nebojte se experimentovat a zkoušet nové recepty.Čerstvá rajčata nakrájejte na tenké plátky, proložte je mozzarellou a pokapejte kvalitním olivovým olejem a balsamicem. A zdravá večeře je na světě!
Udělejte si radost a vybavte si kuchyň podle svých představ!
Nakupujte online přes Tipli.cz a se slevou! Kvalitní a moderní nádobí najdete v obchodě Tescoma.cz